CARA MEMBUAT KUE TIAW SUP


 📌Bhn utama :

👉Dada ayam

👉Rangka ayam.

👉Bahan kisar:

1 biji bawang besar

2 ulas bwg putih

1/2 inci halia

Sesudu kecil lada putih.

1 batang serai

👉Rempah menumis:

Kulit kayu manis

Bunga lawang

Buah pelaga

Sup bunjut

2 sudu rempah sup(kalau suka rasa rempah letak satu pek kecil rempah sup)

Air secukup nya

Garam


-

📌Cara- cara Utk kuah sup :

1. sediakan Bhn kisar dan Kisar semua hingga halus

2. Sediakan rempah menumis

3. Sediakan periuk dan minyak secukupnya

4. Tumis rempah .masukkan bhn kisar dan rempah sup.bila dh terbit bau.masukkan air secukupnya.masukkan sup bunjut dan kuib ayam knorr.masukkan ayam,rangka ayam.

5. Biarkan mereneh hingga ayam empuk.angkat biarkan sejuk dan siat2(terpulang lah nk siat atau nk ketul2 besar ayam tu).biarkan rangka ayam@ tulang ayam dlm sup.

6. Kue tiaw di celur hingga lembut,nk buang minyak ada ada pd kuetiaw tu

-

📌Bhn hiasan sampingan:

Daun bawang

Daun sup

Bawang goreng

Taugeh

Kcg tanah

Sambal kicap

-

📌Resepi Sambal kicap:

Cili api secukupnya*

1 biji bawang besar*

Kicap masin

Kicap manis

1 sudu kecil tepung jagung

2 biji Limau kasturi

Air

📌Cara-cara:

1. Kisar semua bhn bertanda*hingga halus

2. Sediakan periuk kecil.

3. Masukkan bhn kisar kedlm periuk

4. Masukkan kicap secukupnya.

5. Masukkan sedikit air

6. Kacau atas dapur sambal kicap ni..

7. Masukkan bancuhan tepung jagung..

8. Dah meruap..padam kan api dan perah limau kasturi kedalamnya..kacau sebati.sedia utk di gunakan.

Komentar