📌Bhn utama :
👉Dada ayam
👉Rangka ayam.
👉Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
Sesudu kecil lada putih.
1 batang serai
👉Rempah menumis:
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Sup bunjut
2 sudu rempah sup(kalau suka rasa rempah letak satu pek kecil rempah sup)
Air secukup nya
Garam
-
📌Cara- cara Utk kuah sup :
1. sediakan Bhn kisar dan Kisar semua hingga halus
2. Sediakan rempah menumis
3. Sediakan periuk dan minyak secukupnya
4. Tumis rempah .masukkan bhn kisar dan rempah sup.bila dh terbit bau.masukkan air secukupnya.masukkan sup bunjut dan kuib ayam knorr.masukkan ayam,rangka ayam.
5. Biarkan mereneh hingga ayam empuk.angkat biarkan sejuk dan siat2(terpulang lah nk siat atau nk ketul2 besar ayam tu).biarkan rangka ayam@ tulang ayam dlm sup.
6. Kue tiaw di celur hingga lembut,nk buang minyak ada ada pd kuetiaw tu
-
📌Bhn hiasan sampingan:
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng
Taugeh
Kcg tanah
Sambal kicap
-
📌Resepi Sambal kicap:
Cili api secukupnya*
1 biji bawang besar*
Kicap masin
Kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung
2 biji Limau kasturi
Air
📌Cara-cara:
1. Kisar semua bhn bertanda*hingga halus
2. Sediakan periuk kecil.
3. Masukkan bhn kisar kedlm periuk
4. Masukkan kicap secukupnya.
5. Masukkan sedikit air
6. Kacau atas dapur sambal kicap ni..
7. Masukkan bancuhan tepung jagung..
8. Dah meruap..padam kan api dan perah limau kasturi kedalamnya..kacau sebati.sedia utk di gunakan.
Komentar
Posting Komentar